Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Στην Κερατέα εδώ και τρεις μήνες γίνεται πόλεμος. Δημοτική αρχή και κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στην "πράσινη επένδυση" που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους. Εκεί άραγε δεν δίνονται αντισταθμηστικά στον Δήμο; Εκεί άραγε ο Δήμαρχος έκανε παζάρια για το 3 ή το 5 % ετησίως; Εκεί άραγε οι Βουλευτάδες και πολιτικάντηδες ήταν ασυζητητί υπέρ της επένδυσης ΧΥΤΑ;
Αν νομίζετε ότι δεν έχει καμιά ομοιότητα η περίπτωση της Κερατέας με τη δική μας, είστε μακράν νυχτωμένοι.
Κι εκεί το ζήτημα είναι άκρως περιβαλλοντικό κι εκεί τίθεται ζήτημα εξυπηρέτησης ολόκληρης της Αττικής και εκεί δίνονται εκατομμύρια ευρώ στον Δήμο ετησίως, και εκεί ανοίγουν θέσεις εργασίας για τους κατοίκους.
Τι είπατε; Εκεί έχουν να κάνουν με σκουπίδια κι εδώ με ανανεώσιμη πηγή ενέργειας;
Από τη στιγμή που ένας τόπος γίνεται ολόκληρος "εργοστάσιο" για να εξυπηρετήσει ανάγκες μιας μεγαλούπολης που είναι ουσιαστικά η μισή Ελλάδα, καμία σημασία δεν έχει αν αυτό το εργοστάσιο καίει σκουπίδια ή αέρα. Δεν διαφέρουμε πουθενά με την τύχη που επιφυλάσσουν στην Κερατέα επενδυτές και κυβέρνηση. Ούτε καν στη μυρωδιά. Διότι ούτε ο ΧΥΤΑ θα μυρίζει.
Αντιθέτως μοιάζουμε σε πολλά. Η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μας είναι ακριβώς ίδια.
Εναλλακτικές; Πολλές και πολύ απλές. Αλλά δεν είμαι αρμόδιος να τις προτείνω. Για το μόνο που είμαι αρμόδιος είναι να υπερασπιστώ τη Χίο που θέλω να ζω. Και αυτό να το κάνω με όποιο κόστος και με κάθε μέσο.

Γιάννης Μακριδάκης

6 σχόλια:

  1. Η αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα από την καύση ορυκτών καυσίμων είναι η κυριότερη αιτία της κλιματικής αλλαγής.

    Υπάρχουν δύο κύριες πηγές CO2: ενέργεια και μεταφορές.

    Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχεί στο 37% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως.
    Το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη ΧΙΟ παράγει 150 εκατομμύρια τόνους CO2 το χρόνο επί 20 χρόνια μας κάνει 3.000 εκατομμύρια τόνους CO2. Προτιμώ το τσιμέντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτον δεν ειναι μονο το τσιμεντο
    Δευτερον και με το τσιμεντο, πάλι θα παραγει τόσους τόνους το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Χίο διότι δεν πρόκειται να κλείσει. Ούτε τεχνικά είναι εφικτό ούτε νομικά προβλεπόμενο
    Τρίτον δεν πρόκειται ποτέ να δώσει η ελληνική κυβέρνηση 700 εκ ευρω για να συνδέσει υποθαλάσσια τη Χίο με την ηπειρωτική Ελλάδα έτσι ώστε να παίρνουμε ρεύμα από κει.
    Με λίγα λόγια ότι και να προτιμάς φίλε μου, το εργοστάσιο θα είναι εδώ και θα ρυπαίνει όπως έκανε πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εκεί ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος είναι στα μπλόκα , εδώ κλειδώνονται σε δωμάτια με τον επιχειρηματία και τα λένε στα κρυφά.
    Εκεί ο Δήμαρχος είπε: όταν μας πετάνε χημικά, μας δέρνουν, μας πυροβολούν με πλαστικές σφαίρες δεν κάνουμε διάλογο ούτε να περιμένετε να τους πετάμε τριαντάφυλλα.
    Εδώ ένα όχι δεν έχουμε ακούσει σε ό,τι καταστρέφει τον τόπο.
    Καμία επαφή με τον κόσμο μόνο με τους εργολάβους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κόσμος κοιτάζει το συμφέρον του δυστυχώς. Αν στήνανε τις Α/Γ στο Καρφά στο Βροντάδο, στη Λαγκάδα, τότε θα είχαμε νέα Κερατέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To εργοστάσιο της ΔΕΗ δεν κλείνει,παραμενει σε εφεδρεία,γιατί ανα πάσα ωρα και στιγμη μπορει να προκυψει ανάγκη.Πουθενα δεν εκλεισε κανένα εργοστάσιο.
    Απεναντίας η διατηρηση του σε εφεδρία,ανεβαζει το κοστος λειτουργίας και συντηρησης του και βεβαια εμείς ως καταναλωτες θα επιβαρυνθούμε και αυτό το κόστος,αφου σε λιγο καιρό θα υπάρχει γενικη αναπροσαρμογη των τομολογίων της ΔΕΗ με βασει το τοπικό κοστος παραγωγής.
    Μ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. απαντηση για το 1ο σχολιο.
    Μεταξυ CO2 και του τσιμεντου υπάρχει το εκτεταμενο πεδίο λογικής και μέτρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή