Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Πρώτη ενημέρωση από την σημερινή σύσκεψη με τους επενδυτές

Φίλες και φίλοι
από τις πρώτες επαφές που είχα με τα μέλη της Πρωτοβουλίας που βρέθηκαν στη συνάντηση των επενδυτών του ΡΟΚΑ με τις τοπικές αρχές, σας ενημερώνω για τα εξής:
Η αρχικά κλειστή σύσκεψη έγινε ανοιχτή τελικά καθώς παραβρέθηκαν εκεί 25 περίπου μέλη της Πρωτοβουλίας μας αλλά και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων που έχουν ταχθεί αντίθετοι με τις μεγάλες αυτές επενδύσεις κι έτσι οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να ανοίξουν τις πόρτες και να μπει ο κόσμος να παρακολουθήσει.
Η εκτίμηση είναι ότι οι επενδυτές επειδή δεν είναι χαζοί και ξέρουν ότι άμα αντιδρά ένα κομμάτι της τοπικής κοινωνίας δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την πορεία των έργων τους, έδειξαν να είναι μαζεμένοι και θορυβημένοι από τις κινήσεις που ΄χουμε κάνει αυτές τις μέρες και το κύμα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει. Εκαναν ήδη εκπτώσεις στα πλάνα τους. Εκεί που αρχικά μιλούσαν για 180 α/γ και 360μεγαβατ ισχύ, κατέβηκαν πριν λίγο καιρό στις 150 α/γ, σχέδιο που είχε εγκριθεί από την ΡΑΕ και σήμερα μίλησαν για 65 α/γ με συνολική ισχύ 130 μεγαβατ (οι αναγκες της Χιου είναι 20 μεγαβατ). Προσπάθησαν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση και να καθησυχάσουν τους ανθρώπους που είχαν μαζευτεί εκεί και εξέφραζαν την αγωνία τους για την επένδυση. Μίλησαν για υπογειωμένα δίκτυα και για υποθαλάσσια από το Μελανιός που θα πηγαίνουν απέναντι στην Ευβοια, είπαν ότι δεν διανοιχτούν νέοι δρόμοι αφού οι ήδη υπάρχοντες ΔΑΣΙΚΟΙ αρκούν (έτσι είπαν) και γενικά προσπάθησαν να υποβιβάσουν τις περιβαλλοντικές συνέπειες της επένδυσής τους (αυτή είναι η δουλειά τους άλλωστε).
Οι τοπικοί διοικούντες με πρώτον τον κ. Μουσουρούλη τάχθηκαν όλοι υπερ της επένδυσης (δεν περιμέναμε κάτι άλλο) αλλά βλέποντας την παρουσία της Πρωτοβουλίας μας και θέλοντας να αμβλύνουν όσο γίνεται τις αντιδράσεις, πρότειναν να γίνει κι άλλη συζήτηση επί του θέματος και να ανοίξει ουσιαστικά ένας διάλογος, στον οποίον, ο κ. Μουσουρούλης βασικά, θα προσπαθήσει να πείσει τον κόσμο για το καλό που θα κάνει στον τόπο αυτή η επένδυση.
Η γνώμη μου είναι:
1. Η Πρωτοβουλία και ο θόρυβος που ξασηκώσαμε αυτές τις μέρες μόνο καλό έκαναν και πρέπει να συνεχιστούν αυαξανόμενα.
2. Ο κ. Μουσουρούλης και οι λοιποί παράγοντες που είναι υπέρ της επένδυσης, είναι φορείς ιδεολογιών και πολιτικών που τόσα χρόνια ασκούνται και έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση που είναι σήμερα.
3. Ο,τι εκπτώσεις κι άν έκαναν στα λόγια, το τονίζω, στα λόγια οι επενδυτές, (διότι δεν κατέθεσαν σχέδιο), δεν έχουν ισχύ αφού είναι μονάχα λόγια. Πρέπει να μην εφησυχάζουμε, να είμαστε σε εγρήγορση, να συνεχίσουμε να δίνουμε το παρόν και να μαζεύουμε υπογραφές έως ότου σιγουρευτούμε ότι δεν θα γίνει η Χίος εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
4. Θα παρεβρεθούμε ως Πρωτοβουλία με εκπροσώπους μας σε κάθε συνάντηση που θα οργανωθεί από τον κ. Μουσουρούλη ή από οποιονδήποτε άλλον και θα παρακολουθούμε το θέμα από κοντά λέγοντας τις απόψεις και εκφράζοντας την αγωνία μας για τον τόπο.
5. Συνεχίζω να προτείνω ότι πρέπει το Σαββατο 9 Απριλίου να κάνουμε την προβολή του ντοκυμαντέρ στο Ομήρειο και εκεί να καλεστούν όλοι οι διοικούντες συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μουσουρούλη και εκεί να γίνει ο διάλογος και να αναπτυχθούν οι προβληματισμοί. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα που θέλουν να μας καθησυχάσουν. Πρεπει εμείς να τους καλέσουμε και να χουμεμαζί και τα όπλα μας (ντοκυμαντέρ και γνώμες ειδικών)
Για οτιδηποτε νεώτερο,καθώς και για κείμενο που θα γραφτεί από μέλη της πρωτοβουλίας που ήταν παρόντες στη σύσκεψη, ξαναμπείτε αργότερα στο μπλογκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου