Σάββατο 26 Μαρτίου 2011


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Λαγοί της Ibertrola και του Ρόκα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Την ίδια ώρα που οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είτε σε κεντρικό επίπεδο είτε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσα από ημερίδες και φανφαρονισμούς  ορκίζονται στην προώθηση και εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της φυσιογνωμίας του νησιού, την ίδια ώρα κάνουν πλάτες στους επενδυτές της Ρόκα-Ibertrola προκειμένου να προωθήσουν την επένδυσή τους.
Ρόλο πλασιέ της επένδυσης ανέλαβαν ο Δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ κ. Λαμπρινούδης με το πρωτοκλασάτο στέλεχός τους Μάρκο Μεννή και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μουσουρούλης, οι οποίοι σε αγαστή συνεργασία λειτουργούν ως Πέμπτη φάλαγγα για την κοινωνία της Χίου.
Με πρόσχημα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με πλαίσιο κερδοφορίας τα εκατομμύρια ευρώ μέσω της ΕΕ και του ΕΣΠΑ, η εταιρεία ΡΟΚΑΣ-Ibertrola σε συνεργασία με την ξεπουλημένη στους ιδιώτες από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού ΔΕΗ, ετοιμάζονται να καταστρέψουν το οροπέδιο του Αίπους και περιοχές της Αμανής με 65 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες των 2 MW στην πρώτη περιοχή και 10 στη δεύτερη.
Η συγκεκριμένη επένδυση βρίσκεται μακριά από τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, αποτελεί μέρος στο μεγάλο φαγοπότι που έχει στήσει το κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας με άλλοθι τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος, τις κλιματολογικές αλλαγές και τη στροφή στις ΑΠΕ.
Ωστόσο αυτό που επιμελώς κρύβεται από τον επενδυτή, τους κυβερνητικούς παρατρεχάμενους, όλους τους υπηρετούντες το Μαμωνά  των κερδών της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι ότι  αποδεδειγμένα μια τόσο μεγάλη επένδυση θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις περιοχές που θα αναπτυχθεί, αλλοιώνοντας την ιστορική, αρχαιολογική οικολογική φυσιογνωμία της περιοχής, διώχνοντας τους κτηνοτρόφους, αλλάζοντας τις χρήσεις γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά.
ΤΟ ΚΚΕ εκτιμά ότι το μονοπωλιακό και πολυεθνικό κεφάλαιο- εκεί εντάσσεται και ο ΡΟΚΑΣ- που ευθύνεται για την ενεργειακή κρίση, την οικολογική καταστροφή, την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη, την υπερβολική αύξηση των τιμών ενέργειας, δεν μπορεί από θύτης που είναι να μετατρέπεται σε προστάτης των πάντων και μάλιστα ως άλλος Κολόμβος να μοιράζει αντισταθμιστικά οφέλη, που παραπέμπουν στα γνωστά καθρεφτάκια και σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζουν τη ζημιά στη ζωή του νησιού.
Η ανάπτυξη του νησιού δεν περνά μέσα από την καταστροφή της φυσιογνωμίας του, οι ενεργειακές του ανάγκες και γενικότερα οι ανάγκες των κατοίκων του δε σχετίζονται με επενδύσεις τύπου Ibertrola, αλλά με την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που στο κέντρο της θα έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, μια πολιτική που μόνο στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας μπορεί να εφαρμοστεί.
Με βάση αυτή την πολιτική το ενεργειακό πρότυπο από τη λογική της κατανάλωσης αντιστρέφεται στη λογική της εξοικονόμησης ενέργειας.
Εκσυγχρονίζεται με σύγχρονα φίλτρα το εργοστάσιο της ΔΕΗ.
Προωθούνται πολιτικές χρήσης μικρών μονάδων παραγωγής ενέργειας σε οικιακή βάση και με δημόσια δωρεάν επιδότηση.
Οι πρόσθετες μονάδες είτε αιολικής είτε γεωθερμικής ή φωτοβολταϊκής ενέργειας σε μεγέθη συμβατά με το μέτρο του νησιού και του οικοσυστήματός του, λειτουργούν συμπληρωματικά και στην κατεύθυνση της μείωσης της λειτουργίας του σταθμού της ΔΕΗ και της ελάφρυνσης του παραγόμενου φορτίου από αυτόν. Αποτελεί ΑΠΑΤΗ ότι μπορεί να αντικατασταθεί από ΑΠΕ ο σταθμός της ΔΕΗ.
Η προοπτική της ένταξης του νησιού και των νησιών μας μελλοντικά στο διασυνδεδεμένο σύστημα, αφορά επένδυση και υποχρέωση του Δημοσίου και σε καμιά περίπτωση δε συνδέεται με την οποιαδήποτε επένδυση.
Από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι δεν πρέπει να τρέφονται ψευδαισθήσεις για την παρουσία και το ρόλο των επενδυτών στο νησί μας. Ήρθαν για να πατήσουν πόδι, ήρθαν για να κερδοφορήσουν ασύστολα, χειραγωγώντας και πιέζοντας πότε για δήθεν θέσεις εργασίας, πότε για μερίδιο -30 αργύρια στο δήμο και πότε φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα πληρώσουμε τη νύφη μέσα από τα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσα από τα δανεικά κι αγύριστα προς το ιδιωτικό κεφάλαιο   
Καταγγέλλουμε την πολιτική των εκπροσώπων του δικομματισμού στο νησί μας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, καταγγέλλουμε τη συνδιαλλαγή τους με τον επίδοξο επενδυτή και καλούμε τις μαζικές  οργανώσεις , τις ταξικές δυνάμεις του νησιού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα σωματεία, τις ανένταχτες προσωπικότητες που εξακολουθούν να μη βολεύονται στη σημερινή σαπίλα, να συσπειρωθούν για την αποτροπή μιας τέτοιας καταστροφικής για το νησί μας επένδυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου