Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Αλλος ενας "δικος μας" παρόντας εκεί

 Η παρουσίαση που εκανε η εταιρεία ,ήταν μια καλη επαγγελματική δουλεια ,για να προετοιμάση την κοινή γνώμη,οπως αλλωστε ηταν αναμενόμενο..
Τα μεγέθη τελικά που ανακοινώθηκαν συνολικής ισχύος 750ΜΒ για ολο το Β.Αιγαίο κατανεμονται σε Χίο 150ΜΒ,Λεσβο 306ΜΒ και Λήμνο 250ΜΒ. Η εγκατεστημενη ισχύς για την Χίο ειναι σημερα 55 ΜΒ.
Σε αριθμό ανεμογεννητριών προορίζονται 55 για το Αιπος και 10 για την Αμανή
.Δεν παρουσιάστηκε συγκεκριμένη χωροθέτηση.
Κόστος επενδυσης 1850 εκατ. εκ των οποίων τα 750  το κόστος της διασυνδεσης.
Η ιδιώτες επενδυτες υποσχεθηκαν ανταποδοτικά οφέλη 1,5 εκατ.ετησίως  για το Δήμο,180 θέσεις εργασίας,και τονωσης της τοπικής αγοράς,,αυξηση του τουρισμού..ενω κατά την γνώμη τους το περιβάλλον αναβαθμίζεται!!!!  .
Απο πλευράς τοπικής εξουσίας υπερμαχος τοποθετηθηκε ο Δήμαρχος Χίου ο οποίος μαζί με τον κ.Μενή (επεζε ρόλο συμβούλου;;)προτειναν και συμμετοχη του δημου στην επενδυση.Υπερμαχος και ο Βουλευτής την ΝΔ κ. Μουσουρούλης.Αυτα ηταν αναμενόμενα. αφου σε πολιτικό επιπεδο  τα κόμματα αυτά εχουν αναγάγει το κέρδος και την ιδιωτική πρωτοβουλία σε πανάκεια.
Ιδιαίτερο βάρος  για να ξεπεράσουν τον σκοπελο του μεγέθους της επένδυσης δοθηκε στη λεγόμενη διασυνδεση,η οποία ειναι αναγκαία για την τεχνικη υποστηριξη και λειτουργεία του εργου. το οποίο θα κατασκευάσει η εταιρεία.Νομίζω οτι η διασυνδεση θα μας απασχολήσει πολύ,γιατί ειναι το δόλωμα και το τυρί της φακας
Δεν ειπώθηκε κάτι για  το υψος την επιδοτησης που θα παρει ο ιδιώτης.
Ο εκπρόσωπος της ΡΑΕ ηταν απλά υποστηρικτικός των απόψεων της εταιρίας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.
Η πρώτη παρουσία μας ηταν σημαντική μπήκαν σχεδόν ολα τα ερωτηματα,χωρίς ομως να δοθούν πειστεικες απαντήσεις,ουτε κάτι το γραπτό.
Εμενα πάντως δεν με επεισαν,αντιθετως επιβεβαίωσαν τους φοβους μου  οτι εχομε να κάνομε με μια επενδυση οχι για το κοινό καλό αλλά για την κονομα της ΡΟΚΑ-ΙΜΠΕΡΟΛΑ
 .Καποια στιγμη ενοιωσα  οτι απευθυνόταν σε ιθαγενείς,και οτι υποτιμουσαν την κοινή λογική.Πχ οι αγελάδες ξαποστάζουν στην σκιά των ανεμογεννητριών....
Φανηκε ομως οτι υπολογίζουν τις αντιδράσεις μας.και οτι αρχισαν οι επιθεσεις φιλίας και οι γυροβολιές στην επιτροπή(Μουσουρούλης) κατι που πρεπει να το προσέξομε..
μαλλον ποντάρουν στην οικονομική συγκυρία για να πειθαναγκάσουν την τοπική κοινωνία
Απο οτι φαίνεται η ιστορία θα πάει μακρυά,και θελει απο την πλευρά μας ,ΕΦ ΟΣΟΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΙΝΙΜΟΥΜ δηλαδή το μεγεθος του εργου,να είμαστε καλά προετοιμασμένοι,,σε ολα τα επίπεδα.
Η αιολική ενέργεια δεν ειναι πανάκεια ,το μάνα εξ ουρανου για το ενεργιακό προβλημα του νησιού μας.Υπάρχουν και απόψεις οτι τελικά η αιολικη ενέργια δεν ειναι και τόσο φτηνη.πολυ δε περισσότερο οταν παρεμβάλονται οι πολυεθνικές και οι διαφοροι αβανταδόροι.και μεσαζοντες
 .Σαφως υπάρχει ανάγκη φυσικής συνευρεσης,για την οργάνωση της δουλειάς μας με τροπο που να μην δημιουργούνται παρεξηγησεις στο ξεκινημα.
.Εφ΄οσν αφορα ΟΛΟ το Β Α γαίο ,να ερθωμε σε επαφη και με φορείς απο τα αλλα νησιά για συντονισμό δράσεων.

ΜΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου