Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

κειμενο συνυπογράφοντα

Με βρίσκει και εμένα σύμφωνο το κείμενο για υπογραφή, αλλά και η πλειοψηφία των θέσεων που υποβλήθηκαν.

Αυτό που αισθάνομαι είναι ότι υπάρχει διάθεση για εντοπισμό της χρυσής τομής που θα ικανοποιεί την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών του νησιού (ίσως και όλες;) από ΑΠΕ (αολική, ΦΒ και γεωθερμία) σε βάθος χρόνου. Για το θέμα είχα μια γενική εικόνα και ομολογώ δίλημμα. Η πρωτοβουλία σας και το πολύ ενδιαφέρον υλικό που κυκλοφόρησε για ανάγνωση και παρακολούθηση αυτές τις μέρες με βοήθησε να διαμορφώσω πιο συγκεκριμένη άποψη.
Μαζί με την Ρούλα θα υποστηρίξουμε το «κίνημα» τόσο με τις προσωπικές μας δυνάμεις, όσο και με τις επιχειρηματικές μας πρωτοβουλίες που είναι άλλωστε εκ των πραγμάτων ασύμβατες με την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος.
Μερικές παρατηρήσεις και απορίες.
Εφόσον το κίνημα πολιτών είναι υπολογίσιμη «δύναμη» θα κληθεί σε διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους επενδυτές.
Για να είναι ο διάλογος γόνιμος και η συνομιλία με το κίνημα όχι μόνο επιβεβλημένη, αλλά κυρίως επιθυμητή, πρέπει να ξεκαθαρίσει ο στόχος του κινήματος.
Η εμπεριστατωμένη μελέτης της Ορνιθολογικής δείχνει ότι μπορεί να είναι και η πίτα ολόκληρη (ακεραιότητα των προστατευμένων περιοχών) και ο σκύλος χορτάτος (επίτευξη του στόχου για 20% από ΑΠΕ). Αρκεί να γίνει σωστή χωροθέτηση λαμβάνοντας υπόψη όλα τα επιστημονικά δεδομένα.
Απ’ ό,τι φαίνεται δεν λέμε όχι, αλλά ναι με σύνεση και μέτρο για να καλύψουμε τουλάχιστον μέρος των αναγκών του νησιού σε ενέργεια. Τι χρειάζεται για να γίνει αυτό; Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα και νούμερα. Μόνο έτσι θα γίνει κάποιου είδους διαπραγμάτευση.
Η διαπραγμάτευση αυτή θα πρέπει να αφορά τουλάχιστον:

•στη χωροθέτηση
•στο πλήθος
•στην υπογειοποίηση των δικτύων διανομής του ρεύματος
•στην αποκατάσταση των δρόμων που θα διανοιχτούν για να περάσουν νταλίκες και γερανοί. Όσοι δρόμοι δεν χρειάζονται μετά την εγκατάσταση να αποκατασταθούν πλήρως. Κάποιο άλλοι δρόμοι να γίνουν μονοπάτια για πεζούς και ποδήλατα. Όσοι νέοι δρόμοι απομείνουν να κλείσουν με μπάρες και να φυλάσσονται για να αποτρέπεται η κυκλοφορία πολιτών με οχήματα έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση του οικοσυστήματος και να διευκολυνθεί η αποκατάστασή του με φυσικό τρόπο.
•σε απτές δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Είναι ευκαιρία τώρα που τίθεται το θέμα και υπάρχουν προϋποθέσεις δημιουργίας ακτιβισμού, να μπουν στην ατζέντα και άλλα θέματα όπως οι ποδηλατόδρομοι, η ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, η διακοπή της φωταγώγησης βράχων, εκκλησιών κ.λπ.
•στη δημιουργία τοπικού παρατηρητηρίου παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας
•Οι περιοχές εντός του αιολικού εργοστασίου που εκ των πραγμάτων θα αλλάξουν χρήση (από δασικές σε βιομηχανικές), να διατεθούν με οικονομικά κίνητρα σε αγρότες για αποκλειστική καλλιέργεια βιολογικών τροφίμων (εφόσον είναι γόνιμες).
Σε σχέση με τον λόγο μας.
Σε κάθε επικοινωνία να αποφεύγονται παρακινδυνευμένες και αστήρικτες υποθέσεις και καταγγελίες. Όλες οι θέσεις πρέπει να υποστηρίζονται από κάποιου είδους τεκμηρίωση.
Να βρεθούν οι καλές πρακτικές και να προωθείται η καινοτομία (π.χ. πλωτές ανεμογεννήτριες, υβριδικά συστήματα). Ο λόγος μας δεν πρέπει να είναι καταγγελτικός και στείρος, αλλά να αντιπροτείνουμε διαρκώς με ουσιαστικά επιχειρήματα. Να εστιάσουμε, όπως σωστά αναφέρθηκε ήδη, στην προστασία της βιοποικιλότητας συνολικά και όχι μόνο στα πτηνά.
Σε σχέση με την γενικότερη εικόνα, και έξω από το νησί μας και για την στρατηγική ΑΠΕ γενικότερα
Η χωροθέτηση ΑΠΕ πρέπει να είναι συνολική ενεργειακή χωροθέτηση που να λαμβάνει υπόψη την αντιστάθμιση των συνεπειών από την εγκατάσταση μηχανών παραγωγής ενέργειας (ανανεώσιμων και μη). Μέρος του σχεδιασμού αυτού μπορεί να είναι η υποχρεωτική χωροθέτηση ανωτάτων τεχνολογικών ιδρυμάτων σε περιοχές που βιώνουν την υποβάθμιση όπως η Πτολεμαΐδα… Ναι στις πράσινες επενδύσεις, αλλά όχι μόνο σε εισαγόμενη τεχνολογία και εξοπλισμό. Η Ελλάδα να πλουτίσει επενδύοντας σε ανθρώπινο δυναμικό και όχι παραχωρώντας τα εδάφη της για εκμετάλλευση από ξένα κεφάλαια.
Να ανασταλούν όλες οι επενδύσεις ΑΠΕ έως ότου γίνει αξιολόγηση του έργου Αη Στράτης – Πράσινο Νησί. Είναι καλώς ή κακώς ένα πεδίο εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτόμου τεχνολογίας που μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την μελλοντική στρατηγική ΑΠΕ της χώρας. Αν συνδεθεί η υλοποίηση των υπολοίπων επενδύσεων με το παραπάνω έργο, τότε θα γίνει και πιο σωστά το έργο (δεν θα συμφέρει τους υπέρμαχους της ανάπτυξης των ΑΠΕ πιθανή αστοχία ή αποτυχία) και θα επιταχυνθεί η υλοποίησή του.
Δικτύωση και ομαδικές διεκδικήσεις
Αν γίνουμε πολλοί, όχι μόνο ακουγόμαστε, αλλά μπορούμε να παρέμβουμε νομοθετικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Σίγουρα αντίστοιχα θέματα με αυτά που συζητάμε (αν όχι ακριβώς τα ίδια) αντιμετωπίζουν συμπολίτες μας σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.
Με 1.000.000 υπογραφές πολιτών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι υποχρεωμένη να προωθεί για ψήφιση Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Προϋπόθεση να υπάρχει διασπορά των υπογραφών στο 1/4 των κρατών μελών της ΕΕ.
Άλλες δράσεις
Να γίνει συστηματική καταγραφή της βιοποικιλότητας. Έχει γίνει σημαντική δουλειά με τις ορχιδέες, αλλά υπάρχουν και τόσα άλλα είδη. Ερευνητές (επιστήμονες και χομπίστες) έχουν ήδη ενδείξεις για τεράστιο πλούτο σπάνιων εντόμων. Η ανάδειξη θα οδηγήσει σε αξιοποίηση και η αξιοποίηση σε προστασία.
Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η ίδρυση παραρτήματος της ορνιθολογικής στη Χίο. Επίσης η Διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούσε να τρέχει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα καταγραφής της βιοποικιλότητας.
Δεν βοηθάει στο χτίσιμο της θέσης μας η μελέτη αυτή (εκτός αν δεν κατάλαβα καλά). Μήπως δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα στη διάθεση της Ορνιθολογικής; Μπορούμε να βοηθήσουμε;
Με ευχές για καλή δύναμη!
Βασίλης Μπάλλας
Masticulture - δραστηριότητες οικοτουρισμού
Μεστά, 82102, Χίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου