Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011


Μερικά σχόλια και εκτιμήσεις από τη χθεσινή ενημέρωση της Ρόκας.

• Η ενημέρωση των εκπροσώπων της εταιρείας ήταν εξαιρετικά γενική χωρίς εξειδικεύσεις. Πρόχειρη και χαμηλότατου επίπεδου για ένα τόσο σοβαρό θέμα..ιδιαίτερα σε ότι αφορά επιπτώσεις και τα όποια οφέλη του τόπου..
• Το ταξίδι τους εντάσσεται στη προώθηση συνεννοήσεων και καλών σχέσεων… με τους τοπικούς άρχοντες παρά σε οτιδήποτε άλλο
• Μας είπαν μισές αλήθειες, αρκετά ψέματα, αλλά μεγαλύτερη αξία έχουν τα όσα δεν είπαν…
• Από τη πλευρά μας δεν ήμασταν καλά προετοιμασμένοι… μάλλον περισσότερο προβληματισμένοι… πλην της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας η οποία έχει ξεκάθαρη στάση..
• Ο δήμαρχος βιάζεται πολύ… συμπεριφέρεται ως έμμισθος υπάλληλος της εταιρείας… για τους δικούς του λόγους (μαζί με τον Μεννή) & δεν έχει καμία διάθεση να προστατεύσει το συμφέρον των κατοίκων και του τόπου.. Είναι λάθος να βλέπουμε ως συμπαγές σώμα συμφερόντων τους τοπικούς άρχοντες… Έχουν διακριτές προτεραιότητες..ανεξάρτητα αν συντάσσονται υπέρ της επένδυσης..
Τι σκέφτομαι:
• Συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να βάλουμε σε χαρτί τους λόγους που εναντιωνόμαστε και τις αιτιάσεις μας ως προς την επένδυση του Ρόκα. Δεν περισσεύει κανείς, η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και χρειάζεται από τη πλευρά μας σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και οργάνωση, ανεξάρτητα από τις αφετηρίες του καθενός.
• Τα σημαντικά ζητήματα -για μένα- στα οποία θα πρέπει να αντιπαρατάξουμε απόψεις:
1. Η επιλογή περιοχών. Αδιαπραγμάτευτο ζήτημα η χωροθέτηση σε Αίπος & Αμανή για διακριτούς λόγους π.χ πόσο αποτιμάται οικονομικά η ταυτότητα του τόπου, η ιστορία και τα αρχαία του Αίπους και η μοναδική ορνιθοπανίδα της Αμανής που ζητάνε??.
2. Η κλίμακα της επένδυσης. Καμία επένδυση που υπερβαίνει το ποσοστό της τοπικής συνεισφοράς στον εθνικό στόχο του 20% από ΑΠΕ. Υπολογίζοντας τη δική μας κατανάλωση των 60MW δηλαδή μέγιστο 20MW από ΑΠΕ στη Χίο.
3. Η ισχύς των ανεμογεννητριών. Όχι στους γίγαντες των 2 ή 3 MW σε νησιά. Μια ανεμογεννήτρια των 2 MW ύψους 70 μέτρων ισοδυναμεί με πολυκατοικία 20 ορόφων στη κορυφογραμμή!! ζητάνε να τοποθετήσουν 75 των 2MW!!.
4. Ανταποδοτικά. Το 3% είναι πολύ λίγο από κάθε άποψη και δεν μπορεί να είναι βάση της οποίας συζήτησης. Δεν αφορά τα νοικοκυριά της Χίου και το κόστος του ρεύματος που πληρώνουμε αλλά ούτε τα γειτονικά χωριά που εγκαθίστανται οι Α/Γ.
5. Ιδεολογικές επιλογές της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας. Γιατί θα πρέπει να αποδεχθούμε να παράγεται το ρεύμα εδώ, καταστρέφοντας περιοχές, να το εκμεταλλεύεται μια πολυεθνική, να το πουλάει στη ΔΕΗ ή σε άλλο ιδιώτη, και τέλος να το αγοράζουμε εμείς σε όποιες τιμές καθορίζονται σε επίπεδο χώρας??
Γιατί διαγράφουμε με τη μία δυνατότητες ενδογενούς ανάπτυξης από ΑΠΕ??
Γιατί πρέπει να αναπαράγεται το μοντέλο της δεκαετίας του Πενήντα δλδ καταστρέφουμε περιοχές για την παραγωγή ενέργειας χωρίς να συζητάμε και να ζητάμε λογικές επιλογές με σεβασμό σε διάφορες εξίσου σημαντικές παραμέτρους και βεβαίως εξοικονόμηση ενέργειας

Πέρα από αυτά και χωρίς να υπολείπονται σημασίας.
• Η δημόσια δαπάνη σε αυτή την επένδυση είναι της τάξης του 60% και το υπόλοιπο 40% κατανέμεται σε τραπεζικό δανεισμό +/- 20% και το υπόλοιπο κεφάλαια της πολυεθνικής. Από πρόχειρους υπολογισμούς σε μια δεκαετία έχουν επιτύχει απόσβεση του κεφαλαίου που επενδύουν και μετά μόνο κέρδος. Σε εμάς τι μένει..??
• Δεν μπορεί η Χίος να γίνει el dorando του σύγχρονου χρυσού στον καταμερισμό της πίττας παραγωγής ενέργειας στο Αιγαίο σε τρεις μεγάλους «παίχτες»..
• Δεν μπορεί ο Δήμαρχος και ο Μεννής να «παίζουν μπάλα» με τέτοια ελαφρότητα χωρίς να προστατεύουν το συμφέρον του τόπου και το μέλλον αυτό του νησιού. Τι θέλει ο Δήμαρχος να δώσουμε, τι θα μας δώσουν, και τι οι ίδιοι θα κερδίσουν?? Διαφορετικά ΠΩΣ κάνει τόσες κωλοτούμπες και βιάζεται να πει ότι το ΔΣ του Δήμου θα βγάλει απόφαση σύμφωνης γνώμης για την επένδυση του Ρόκα…
• Τα περισσότερα από τα επιχειρήματα τους είναι έωλα.
Π.χ
Θέσεις εργασίας.. στη φάση λειτουργίας λένε 25.. αλλά η πρακτική και η εμπειρία τοπικά και διεθνώς άλλα…
Προσέλκυση τουριστών χάρη στις ανεμογεννήτριες!!! Αστείο…
Μη ξεχνάμε ότι η διασύνδεση γίνεται με δημόσια δαπάνη και χωρίς αυτή δεν μπορούν να κάνουν επένδυση τέτοιας κλίμακας.
Το ρεύμα που θα πληρώνουμε όλοι μας θα είναι μήπως φθηνότερο?? Και βέβαια όχι.
Τα ανταποδοτικά, όταν και αν τα παίρνει ο Δήμος, ίσα που θα φτάνουν για καμιά τσιμεντόστρωση… ενώ θα έχουμε καταστρέψει και κυρίως δεσμεύσει περιοχές ανεκτίμητης αξίας…
Το παράδειγμα των Ψαρών αλλά και της Αμανής που παράγουν ενέργεια είναι διδακτικό για πολλά…
Αυτά εν συντομία, επαναλαμβάνω, πρέπει να οργανωθούμε και να δουλέψουμε το ζήτημα με σοβαρότητα γιατί αυτή η περίπτωση δεν θυμίζει σε τίποτα παλαιότερες επιλογές τοπικής «ανάπτυξης»…
Φιλικά
Δημ Τσούχλης 

1 σχόλιο: