Τρίτη 29 Μαρτίου 2011


Έωλα τα αίολα

Στα Ψαρά, όπου και υπηρέτησα από το 2000 έως το 2004, έχει ένα μικρό αιολικό πάρκο που διαχειρίζεται η ΔΕΗ, 13 μικρές ανεμογεννήτριες ,αν θυμάμαι καλά, σε δυό λοφοπλαγιές δίπλα στη θάλασσα περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από τον οικισμό.
Νομίζω ήταν του μεγέθους απόδοσης των 2 mw, όσο θα είναι κάθε μία από τις 75 γιγάντιου μεγέθους προτεινόμενες προς εγκατάσταση από την ισπανική εταιρεία στη Χίο.
Το παραγόμενο ρεύμα από το αιολικό πάρκο των Ψαρών ερχόταν με υποθαλάσσιο καλώδιο στο Μελανιός και από κεί στο κέντρο διανομής στη Χίο.
Τα Ψαρά τροφοδοτούνταν με ενέργεια με ένα άλλο υποθαλάσσιο καλώδιο που ερχόταν από τη Χίο.
Το τοπικό εργοστάσιο της ΔΕΗ , μετά την κατασκευή του πάρκου, περιήλθε σε κατάσταση «ψυχρής εφεδρείας» οι δε ντόπιοι εργαζόμενοι σ΄αυτό (2 τον αριθμό) παρέμειναν ως εργαζόμενοι μετά από προφορική συμφωνία με τους Ψαριανούς όταν παραχώρησαν τους λόφους τους.
Το τιμολόγιο της ΔΕΗ ουδέποτε μειώθηκε εξαιτίας του αιολικού πάρκου και το νησί υπέφερε μονίμως από διακοπές ρεύματος είτε λόγω βλάβης στο Μελανιός ή στη Χίο ή φθορές των υποθαλασσίων καλωδίων.
Το τοπικό εργοστάσιο, αν και εξοπλισμένο με γεννήτρια που κάλυπτε τις ανάγκες του νησιού, δεν έπαιρνε άδεια να «βάλει μπρός» σε περίπτωση διακοπής ρεύματος για λόγους οικονομίας καυσίμων και έτσι μέναμε και 4 και 5 μέρες χωρίς ρεύμα. Στους μακρινούς περιπάτους μου στο νησί , παρατήρησα ότι οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι απέφευγαν σαν το διάολο να στήνουν τις στάνες τους κοντά στο πάρκο γιατί όπως μου λέγανε « δεν μπορούν να κοιμηθούν τα ζά απ΄το θόρυβο και κόβει το γάλα τους» και δεκάδες φορές είχα βρει στη ρίζα των α/γ σκοτωμένα πουλιά , γλάρους αλλά και μικρά γεράκια.
Όσο έμεινα επίσης στο νησί, παρατήρησα ότι ουδέποτε κάποιος τουρίστας ζήτησε να τον πάμε να επισκεφθεί ως τουριστικό αξιοθέατο το αιολικό αλλά εν αντιθέσει ρωτούσε για τις παραλίες και το Μοναστήρι των Ψαρών.
Το πάρκο, όταν ήμουν εκεί, είχε ήδη ζωή μίας δεκαετίας και κάποιες α/γ ήταν χαλασμένες και κρεμόντουσαν τα κουφάρια των πτερυγίων τους.
Καμία θέση εργασίας δεν είχε ανοίξει στον τόπο απ΄το πάρκο και οι ντόπιοι μου έλεγαν ότι κάπου-κάπου έρχεται απ΄την Αθήνα κάποιος τεχνικός για τις μικροεπισκευές.
Έρχεται τώρα στη Χίο μία εταιρεία ισπανικών συμφερόντων με ελληνικό προφίλ.επιδοτούμενη από τους Έλληνες πολίτες (κοιτάξτε το λογαριασμό της ΔΕΗ εκεί που γράφει τέλη για ΑΠΕ για να καταλάβετε ποιός πληρώνει) και ζητά να εγκαταστήσει γιγάντιες α/γ σε μικρού μεγέθους τόπο .
Δεν είμαι τεχνολόγος αλλά το διαδίκτυο δίνει στοιχεία πιά για όποιον θέλει να ψάξει.
Βρήκα λοιπόν την α/γ VESTA 2MW που χρησιμοποιεί η εταιρεία και είδα τα μεγέθη και σε διαφημιστικό βίντεο πώλησης!
Μου αρκεί το ότι το πτερύγιο κάθε μιάς από αυτές έχει μήκος 45 μ και βάρος 7 τόνων. Έχω ανέβει το Αίπος με μηχανή και παρατήρησα ότι και αυτή δεν χωρούσε να στρίψει καλά-καλά. Από πού θα περάσουν και πώς θα στρίψουν αυτές οι νταλίκες;
Πόσους δρόμους και τι διαστάσεων θα ανοίξουν μέσα στις περιοχές εγκατάστασης;
Αν τα καλώδια είναι υπόγεια δεν θα εκχερσωθούν κι άλλες εκτάσεις;
Οι περιοχές αυτές δεν θα είναι περίκλειστες και για λόγους ασφαλείας απρόσιτες από όλους; Τι σημαίνει για τη Χίο εργοστάσιο της ΔΕΗ σε κατάσταση «ψυχρής εφεδρείας» και πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν όταν στην ιστοσελίδα της η εταιρεία διαμηνύει ότι θα «προσπαθήσει να προσφέρει και στα 3 νησιά-Λήμνο, Λέσβο, Χίο-73 θέσεις εργασίας»;
Το υποθαλάσσιο καλώδιο σύνδεσης με την Εύβοια όπου θα μεταφέρεται και από κει θα αναδιανέμεται το ρεύμα στη Χίο, κόστους 800 εκατομμυρίων ευρώ, γνωρίζουν οι πολίτες ότι δεν θα το πληρώσει η εταιρεία αλλά οι ίδιοι ενώ τα κέρδη θα τα εισπράξει ο ισπανικός κολοσσός πουλώντας το ρεύμα στη ΔΕΗ κι αυτή σε μας με προφανή αύξηση των τιμολογίων;
Γνωρίζετε ότι η Άνδρος από τότε που διασυνδέθηκε μέσω αιολικού πάρκου μαμούθ έχει συνεχείς διακοπές ρεύματος διότι αν κριθεί ότι στη διανομή προηγείται η πρωτεύουσα κόβουν το ρεύμα στο νησί;
Τι ανάγκη θέσεων εργασίας εργατών(κατά την εγκατάσταση του πάρκου) έχει η Χίος των επιστημόνων τη στιγμή που ακόμα βλέπω ότι βασικά αλλοδαποί χρησιμοποιούνται για τα έργα ως εργάτες;
Μιλούν οι υποστηρικτές του πάρκου μαμούθ για «ξερότοπο» που έτσι κι αλλιώς δεν φυτρώνει τίποτα.
Μα καλά , δεν γνωρίζουν ότι γι΄αυτό το δωρικό, λιτό τοπίο των ελληνικών νησιών έρχονται άνθρωποι απ΄ όλα τα πέρατα της οικουμένης στη χώρα μας για τουρισμό;
Δεν είμαι Χιώτισσα αλλά είναι κρανίου τόπος οι Μπαμπακιές , ο Κέραμος το Κεφαλόβουνο;
Ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη φωνάζουν οι «αξιοποιητές» της δημόσιας περιουσίας.
Η Χίος έχει ανάπτυξη.
Η Χίος έχει τη Ναυτιλία της πηγή πλούτου για τον τόπο.
Έχει ένα μικροκλίμα που ευνοεί τα αρωματικά φυτά γι΄αυτό τη λένε Μυροβόλο.
Έχει έναν πρότυπο αγροτικό συνεταιρισμό μαστίχας που τον ζηλεύει όλη η Ελλάδα
Έχει αιώνες πολιτισμού αλλά και κοσμοπολιτισμού που μπορεί να τον εκμεταλλευτεί τουριστικά με ήπιες μορφές μακριά απ΄ το μοντέλο της μυκονιάτικης αρπαχτής.
Ο τόπος έχει ζωή και δυναμική από μόνος του και δεκάδες επιστήμονες ,παιδιά της Χίου, απόφοιτους της σχολής Διοίκησης επιχειρήσεων που μπορούν να δώσουν πνοή στον τόπο χωρίς εισαγόμενους επενδυτικούς μεσσίες και τους μιζαδόρους που ακολουθούν συρφετός από πίσω.
Όσο για την ενέργεια , 50-60 MW που χρειάζεται ο τόπος μπορούν να καλυφθούν εύκολα με περιστολή κατανάλωσης ,οικιακή εφαρμογή των ΑΠΕ και μικρά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που θα αποφασίσουν οι τοπικές κοινότητες για το πού θα εγκατασταθούν.
Και, επιτέλους, ας φτιαχτεί και ένα μικρό εργοστάσιο ανακύκλωσης που και δουλειά θα προσφέρει και ανάπτυξη και οικονομία ενέργειας.
Υπέγραψα το κείμενο της πρωτοβουλίας αν και δεν είμαι Χιώτισσα γιατί πιστεύω ότι ο τόπος που ζει κάποιος είναι η πατρίδα του.
Ελπίζω να την νοιάζεστε όσο κι εγώ που είμαι περαστική από δω.
Σ.Λαμπίκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου