Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ο ΣΕΟ Πάτρας "ΩΛΕΝΟΣ" συμμετέχει στην προσπάθεια αποτροπής δημιουργίας νέου αιολικού πάρκου στου Παναχαϊκό
Το Παναχαϊκό, το βουνό της πόλης μας έχει μετατραπεί σε βιομηχανικό τοπίο. Οι δρόμοι πρόσβασης στο αιολικό πάρκο έχουν διώξει ανεπιστρεπτί τη γαλήνη που κυριαρχούσε στο χιονισμένο τοπίο. Δείτε
εδώ τι βρήκα τυχαία σε κάποιο φόρουμ. Εμείς οι ορειβάτες όμως έχουμε διαφορετική αντίληψη για τη χρήση των βουνών. Θέλουμε τα βουνά όσο το δυνατό αμόλυντα από τη βάρβαρη ανθρώπινη παρουσία, είτε αυτή εκπροσωπείται από την ερπύστρια της μπουλντόζας, είτε από την κάννη του "φυσιολάτρη" κυνηγού, είτε από γιγάντιες μεταλλικές εγκαταστάσεις όπως οι ανεμογεννήτριες.
Κι αυτό όχι μόνο επειδή το βουνό είναι ο χώρος άσκησης της αγαπημένης μας δραστηριότητας και θεωρούμε το βουνό "δικό μας". Αλλά γιατί κυρίως τα βουνά είναι από τα τελευταία καταφύγια της άγριας φύσης. Στα βουνά βρίσκονται ακόμη οι περισσότεροι από τους σχετικά ανέγγιχτους οικοτόπους, από τα πιο σημαντικά καταφύγια για την πανίδα και τη χλωρίδα.
Δεν είναι τυχαίο που η
Διακήρυξη του Τυρόλου  για την Καλύτερη Άσκηση των Αθλημάτων Βουνού κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση των ορειβατών και των συλλόγων τους με την προστασία του περιβάλλοντος. Αντιγράφω από το σχετικό άρθρο: "Μαζί με τους ορειβατικούς συλλόγους και άλλες περιβαλλοντικές ομάδες είμαστε προπομποί  σε πολιτικό επίπεδο να προστατέψουμε τους φυσικούς οικοτόπους και το περιβάλλον."

Σα να μην έφτανε λοιπόν η μέχρι τώρα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Παναχαϊκό, κάποιοι έχουν σκοπό να μετατρέψουν και ΟΛΟ το υπόλοιπο βουνό του σε εργοστάσιο παραγωγής αιολικής ενέργειας, με την εγκατάσταση περίπου 40 επιπλέον ανεμογεννητριών. Ο σχεδιασμός τους περιλαμβάνει ουσιαστικά όλες τις κορυφογραμμές από
την ψηλότερη κορυφή Παλαβό μέχρι http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki/show_article.php?artID=391&locale=grκαι τις πιο ανατολικές κορυφές όπως ο Κοκκινόβραχος στην περιοχή της Αιγιάλειας. Η περιοχή εγκατάστασης των ανεμογεννητριών περιλαμβάνει τους πιο ιδιαίτερους οικοτόπους του βουνού, τα λεγόμενα "ξυρισμένα λιβάδια", που έχουν χαρακτηριστεί από την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) ως περιοχές απόλυτης προστασίας. Τη μελέτη αυτή που είχε εκπονηθεί με τη συνεργασία επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας ανατρέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που έγινε για λογαριασμό της εταιρίας για το νέο αολικό πάρκο. Στη ΜΠΕ έχει αντιταχθεί (προς τιμήν του) ο Δήμος της Πάτρας, λαμβάνοντας σχετικές αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και προτείνοντας εναλλακτική χωροθέτηση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή του Παναχαϊκού. Σύμφωνα με την νομοθεσία όμως δεν έχει σημασία η γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά του Νομαρχιακού. Και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ή ΜΠΕ "πέρασε" μέσα στο Δεκέμβρη, οπότε ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός για την προώθηση της κατασκευής του έργου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΟ Πάτρας "ΩΛΕΝΟΣ" αποφάσισε (στο πνεύμα και σχετικής ομόφωνης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης Μαρτίου 2009, κατά της κατασκευής του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου) να συμμετέχει -μαζί με άλλους φορείς -στην προσπάθεια αποτροπής της καταστροφής του βουνού με το μόνο μέσο που έχει πια απομείνει. Δηλαδή, προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η διαδικασία αυτή έχει μεγάλο κόστος και -πέρα από το ποσό που θα διαθέσει στα πλαίσια των δυνατοτήτων του ο Σύλλογος- είναι απαραίτητη η οικονομική συνδρομή των μελών και φίλων του Συλλόγου μας. Σε επόμενο μήνυμα θα διευκρινιστούν οι τρόποι που μπορεί κάποιος να καταθέσει τη συνεισφορά του για το σκοπό. Μια πρώτη προσπάθεια μπορεί να γίνει την προσεχή Κυριακή στην κοπή της πίτας.

Προφανώς δεν είμαστε κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), δε μπορούμε όμως να δεχτούμε αβίαστα την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα της λεγόμενης "πράσινης" ανάπτυξης. Υπάρχουν εναλλακτικές τεχνολογικές λύσεις, πέρα από το γιγαντισμό των τεράστιων αιολικών πάρκων, από τα οποία επωφελούνται μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες με επιδοτούμενα υπερκέρδη. Ρίξτε και μια ματιά στην εμπεριστατωμένη ανάλυση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας σχετικά με το θέμα εδώ:
http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki/show_article.php?artID=391&locale=gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου