Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Συνάντηση με τους επενδυτές των α/γ στη Νομαρχία 24/3/11


Αρχικά ειπώθηκε ότι η συνάντηση θα ήταν κεκλισμένων των θυρών αλλά όταν ανεβήκαμε στην αίθουσα οι πρώτοι 4 -5  (πριν την έναρξη) δεν μας αρνήθηκαν την είσοδο (οι Γανιάρης, Μουσουρούλης).
Οι αντιπρόσωποι ήταν ο Γ. Διευθυντής της Ρόκας renewable μαζί με άλλους 3 τεχνικούς της εταιρείας (δεν δήλωσαν την ειδικότητα τους, 2 άντρες, 1 γυναίκα)  και ο εκπρόσωπος της ΡΑΕ. Από τους αιρετούς στα έδρανα ήταν οι Γανιάρης , Μουσουρούλης, Λαμπρινούδης, Μενής (αυτός δεν είναι αιρετός και αναρωτιόμαστε τι δουλειά είχε εκεί και μάλιστα σε έδρανο). Την παρουσίαση ξεκίνησε ο ΓΔ. Ήταν μια προσεγμένη γενική και αρκετά αόριστη παρουσίαση. Ξεκίνησε με μια αναφορά στον όμιλο Ρόκα και την ισπανική πολυεθνική IBERDROLLA τις δραστηριότητες τους και τα «μεγέθη» τους.

Το όνομα της επένδυσης είναι Αιγαία ζεύξη και προβλέπει 750ΜW για όλο το Β. Αιγαίο (150ΜW σε Χίο, Λέσβο 306ΜW και Λήμνο 250ΜW). Η ζήτηση αιχμής στη Χίο είναι περίπου 55 MW ενώ η εγκατεστημένη ισχύς είναι σήμερα 75 ΜW. Τα 150ΜW προέκυψαν (λέει) από συνεκτίμηση της προβλεπόμενης αύξησης κατανάλωσης σε βάθος 20/30ετίας και της ανάγκης για εφεδρείες σε περίπτωση πιθανής αστοχίας κάποιων μονάδων. Θα παράγονται από 75 Α/Γ ονομαστικής ισχύος 2MW (χωρίς να είναι όμως από τώρα ξεκάθαρο ή δεσμευτικό το μέγεθος).  Το σχέδιο προβλέπει οι 10 να τοποθετηθούν στην Αμανή και οι υπόλοιπες 65 στο Αίπος.  Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες είπε ότι για την εγκατάσταση θα χρησιμοποιηθεί το υπάρχων δίκτυο αγροτικών δρόμων (δεν παρέλειψε να συγχαρεί το δήμαρχο για το οδικό δίκτυο) με τις απαραίτητες βελτιώσεις και διαπλατύνσεις. Μόνο όπου χρειάζεται είπε, θα ανοιχτούν νέοι δρόμοι - που είναι καλό αφού τους χρειάζεται και η δασική υπηρεσία. Αναφέρθηκε στην διασύνδεση των 3 νησιών με τον ηπειρωτικό κορμό που είναι τεχνικά απαραίτητη. Η σύνδεση θα είναι δύο κατευθύνσεων,  θα φέρνει και θα στέλνει (χοντρικά θα φέρνει το απαιτούμενο φορτίο βάσης και θα στέλνει την περίσσια ανάλογα με την εκάστοτε ζήτηση και παραγωγή) και το τοπικό εργοστάσιο της ΔΕΗ θα παραμείνει για εφεδρεία.  Το κόστος της σύνδεσης εκτιμάται στα 700εκ ευρώ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (υποδομές).
 Τα χερσαία καλώδια μέσης και υψηλής τάσης προβλέπονται υπόγεια. Το ρεύμα από τα Α.Π. θα «συγκεντρώνεται» σε  κόμβο στα ΒΔ (Μελανιός;). Το προοριζόμενο για τοπική κατανάλωση θα πηγαίνει στη ΔΕΗ (Κοντάρι) με υποβρύχιο καλώδιο και θα διοχετεύεται στο υπάρχον δίκτυο. 
 Τα αντισταθμιστικά οφέλη για το δήμο θα είναι της τάξης του 3% και τα υπολόγισε σε περίπου 1,4 εκ. ευρώ κατ έτος.  
 ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΒΛΕΠΕΙ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 13. ΤΕΛΟΣ 13 – ΑΡΧΕΣ 14 ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟ 16. Η ΑΔΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΧΕΙ 25ΕΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ.
 Για το περιβάλλον μόνο γενικόλογα ειπώθηκαν, ότι σέβονται το περιβάλλον και υιοθετούν τους αυστηρότερους κανονισμούς. Προσπάθησε δε, να μας πείσει ότι συμβάλουν στην ανάπτυξη θεματικού τουρισμού και ανεβάζουν την αξία της γης.  Κανένα ουσιαστικό στοιχείο που να αφορά στη χωροθέτηση εγκαταστάσεων και συνοδών έργων δε δόθηκε. Ήταν μια παρουσίαση που με μικρές τροποποιήσεις θα μπορούσε να κατατεθεί σε οποιοδήποτε μέρος τους ενδιέφερε.
 Ακολούθησε ο εκπρόσωπος της ΡΑΕ που αναφέρθηκε γενικά σε θέματα ενέργειας και κρατικών μας υποχρεώσεων με ολίγη από προστασία του περιβάλλοντος (και από τις Α/Γ)  και αποδέσμευση από ορυκτά και εισαγόμενα καύσιμα.
 Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι αιρετοί – καλωσορίσματα και συστάσεις για προσεκτική δουλεία από Γανιάρη - Μουσουρούλη – παζάρια για συμμετοχή του Δήμου ως επενδυτής από Λαμπρινούδη – Μενή. Αξίζει να σημειωθεί η στάση του Λαμπρινούδη βλέποντας το παρευρισκόμενο κοινό (περίπου 25 άτομα, οι περισσότεροι της Πρωτοβουλίας). «Προσκληθήκαμε οι αιρετοί για ενημέρωση χωρίς κόσμο και είναι εδώ μόνο κάποιοι πολίτες και όχι το μεγάλο μέρος της κοινωνίας που δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν και γι αυτό να ξανακάνουμε μια παρουσίαση να είμαστε ποιο πολλοί» ήταν περίπου τα λόγια του. Ακολούθησαν τοποθετήσεις των πολιτών δηλαδή των μελών της Πρωτοβουλίας και κάποιων εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων της αριστεράς.
Στις απαντήσεις τους οι εκπρόσωποι του Ρόκα πάλι δεν έδωσαν ιδιαίτερα τεχνικά στοιχεία και είπαν ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε τίποτα οριστικό παρά μόνο ένα γενικό πλάνο και εμφανίστηκαν πρόθυμοι για συζήτηση, διαπραγματεύσεις και εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων.  Το μόνο που είπαν σχετικά είναι ότι μια Α/Γ των 2MW έχει ύψος περίπου 70μ (το ύψος του Βενέτικου είναι 74μ) διάμετρο πτερυγίων περίπου 75μ και χρειάζεται υπόγεια έδρα από οπλισμένο μπετόν διαστάσεων 11μΧ11μΧ2μ ύψος η οποία καλύπτεται και φαίνεται να βγαίνει από τη γη μόνο ο ιστός διαμέτρου 3μ στη βάση του. Επίσης ότι είναι νέας τεχνολογίας και γι αυτό είναι απολύτως αθόρυβες.  Το κοινό φάνηκε επίμονο και δύσπιστο αλλά έδειξε και σοβαρότητα ως ακροατήριο. Ο κ. Μουσουρούλης ανέλαβε πρωτοβουλία διαλόγου και ενημέρωσης με το κοινό που θα οριστεί σε τόπο και χρόνο κατόπιν συνεννόησης με τη Μπογή.

Εκτιμήσεις:
Αν και φάνηκαν συγκρατημένοι (θα μπορούσα να πω ότι είχαν τρακ) νομίζω ότι βολιδοσκοπούν την κατάσταση, μετράνε αντιδράσεις και οργανώνουν τη δράση τους. Παρουσίασαν ελκυστικό το καρότο (αντισταθμιστικά, αυτάρκεια, ανάπτυξη) και έκρυψαν το καμουτσίκι (οικονομική επιβάρυνση κατασκευής υποδομών, τελικό όφελος(;) καταναλωτή, περιβαλλοντικό)

Τι πρέπει να κάνουμε στο μέλλον (επειδή θα υπάρξει πολύ μέλλον απ’ ότι φαίνεται, ίσως και δυο τρία χρόνια ακόμη)
Χρειάζεται να οργανωθούμε καλά, να αναπτύξουμε αντεπιχειρήματα και αντιπροτάσεις, να οριοθετήσουμε τις «κόκκινες γραμμές» μας (τι θέλουμε, τι δεν διαπραγματευόμαστε, τι συζητάμε). Εκτός των περιβαλλοντολόγων χρειαζόμαστε τη βοήθεια κάποιου τεχνικού (ηλεκτρολόγου; ηλεκτρονικού;) σχετικά με τα δίκτυα και τη διασύνδεση για να μην καταπίνουμε αμάσητο ότι μας σερβίρουν και να αντιπροτείνουμε κάτι. Μάλλον έχουμε χρόνο (αλλά έχουμε και χρήμα;) να οργανώσουμε μελέτες για την πανίδα και τη χλωρίδα των περιοχών. Μια μελέτη της ερπετοπανίδας και του κατακερματισμού των βιοτόπων από τους δρόμους ή όποιες άλλες συνέπειες των έργων ίσως να βοηθούσε την περιοχή του Αίπους. Για την Αμανή υπάρχει πανευρωπαϊκά σημαντική και ευαίσθητη ορνιθοπανίδα που πρέπει να την αναδείξουμε. Μαζί και τα αρχαιολογικά στοιχεία και η ιδιαίτερη χλωρίδα (ορχιδέες) των περιοχών. Σημαντική παράμετρος είναι η προστασία της φυσιογνωμίας του τοπίου. Για τα οικονομικά πρέπει να δούμε πως διασφαλίζεται το αντισταθμιστικό ποσοστό του δήμου αλλά κυρίως το τελικό όφελος του καταναλωτή και την αυτονομία του νησιού. Το ρεύμα που θα παράγεται εδώ θα μεταφέρεται στην ενδοχώρα και θα πουλιέται από το Ρόκα στη ΔΕΗ και από τη ΔΕΗ στον καταναλωτή! Να δούμε αν υπάρχουν ουσιαστικά οφέλη από την αιολική ενέργεια και αν ναι να αποδεχτούμε(;)να συμβάλουμε στην επίτευξη του εθνικού στόχου που είναι 20% - 30% ενέργεια από ΑΠΕ αλλά σε τοπικό επίπεδο και με προτεραιότητα στην ποιότητα του περιβάλλοντος και όχι το οικονομικό κέρδος του Ρόκα.

ΚΜ

1 σχόλιο:

  1. Ρε κοροιδα οι τσαμπατζηδες Ισπανοί δεν θέλουν να πληρωσουν το καλώδιο καιθα το φορτωσουν στον Ελληνικό λαό!!!
    Ρωτηστε στο ΔΕΣΜΗΕ κοροιδα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή