Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΚΡΑΧΤΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΣΙΕ



 Θα περίμενε κανείς για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την αξιοποίηση των ΑΠΕ και πιο συγκεκριμένα την εφαρμογή της αιολικής ενέργειας ,να υπήρχε και σοβαρή αντιμετώπιση από την πολιτεία και τους αρμόδιους τοπικούς φορείς.       Δυστυχώς η όποια πληροφόρηση έρχεται από την πολυεθνική εταιρεία ibertrola, η οποία αναγορεύεται σε σωτήρα και αρωγό  της Χίου, σε καιρούς μνημονιακούς..
   Οι πρώτοι τοπικοί  κράχτες-πλασιέ   έσκασαν μύτη  όπως ήταν αναμενόμενο.
  Πατώντας πάνω στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν οι πολίτες εξ αιτίας τους,, σφάζονται στην ποδιά της ibertrola,
Ο ένας προσφέρει προκαταβολικά την συναίνεση του συμβουλίου Του, ο άλλος την τεχνοκρατική γνώση του, και ένας άλλος αυτοδιαφημίζει την επιστροφή στην πολιτική  της ναφθαλίνης .
Εμφανής ο διαγκωνισμός και εύλογη   η προθυμία τους.
 
. Τι δεν μας είπαν  «οι επενδυτές-σωτήρες» και οι ντόπιοι κράχτες τους.

 Ότι Χίος προορίζεται για να γίνει η Κερατέα του Αιγαίου, μόνο και μόνο για να αυξήσει τα κέρδη της η ibertrola σε βάρος του οικοσυστήματος της Β Χίου
Ότι  τα νοικοκυριά της Χίου δεν θα έχουν καμιά οικονομική ελάφρυνση
Ότι οι θέσεις εργασίας είναι τελικά ελάχιστες έως καθόλου
Oτι τα όποια ανταποδοτικά τέλη  στο δήμο   αποτελούν έμμεση φορολογία και θα  πληρώνονται από τους ίδιους τους δημότες
Ότι το εργοστάσιο της ΔΕΗ δεν κλείνει, αλλά  αυξάνεται το κόστος λειτουργίας  του  και θα συνεχίζει να ρυπαίνει..
Ότι  την επένδυση αυτή θα την πληρώσουν οι φορολογούμενοι
Ότι η εγκατάσταση των Α/Γ  απαιτεί εκτεταμένες αλλοιώσεις στο οικοσύστημα.
Oτι υπάρχει έντονη επιστημονική αμφισβήτηση για τα τελικά   οφέλη που παρέχει η χρήση της αιολικής ενέργειας
Ότι τελικά η Χίος και το οικοσύστημα της δεν αντέχει  αυτήν την κλίμακα του έργου.
Ότι η ασφαλής και ωφέλιμη λειτουργία των Α/Γ  είναι 20 χρόνια  και μετά   κουφάρια και κρανίου τόπος.
Ότι  τελικά όλα γίνονται  για τα κέρδη της  ιbertrola.
Η οικονομική κρίση που βιώνει και το νησί μας, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών  που εφαρμόστηκαν, και των πολιτικών που τις εφάρμοσαν ,διαχρονικά
H υπόθεση της αιολικής ενέργειας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την διαχειρίζεται η όποια πολυεθνική, σε σημείο που να μην απέχει πολύ από την δυσφήμιση της.
Στην Ιαπωνία όλο και πληθαίνουν οι φωνές εναντίον της Εταιρείας ,για τις ελλείψεις στα θέματα ασφάλειας στα πυρηνικά εργοστάσια..
Ελπιδοφόρα η 1η συνάντηση της πρωτοβουλίας .
Να αξιοποιήσομε το διάστημα αυτό  για ενημέρωση(και του κόσμου) επί  του θέματος  ,έτσι  ώστε στην επόμενη εμφάνιση του ΡΟΚΑ να μην του αφήσομε κανένα περιθώριο .
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΦΥΡΑΚΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Και περάστε το μήνυμα: Υπάρχουν ΜΟΝΟ για τις επιδοτήσεις, που πληρώνουμε ΕΜΕΙΣ, για να έχουν δουλειά οι Ισπανοί της Ιμπερντρόλα (Ρόκας) ή οι Δανοί της Βέστας (και Ζήμενς).

    Στην Γερμανία με 22.000 φτερωτές ή 22.000 εκγατεστημένα μεγαβάτ, ΜΟΝΟ 6,3% της ηλεκτροδότησης ήταν από αιολικά. Οι Γερμανικές ΔΕΗ πληρώνονται μεν καλά για να έχουν και αιολικό ρεύμα αλλά το λένε ξεκάθαρα: Δεν αξίζει τον κόπο και την φασαρία.

    Η πιο έντονη αμφισβήτηση των ΑΠΕ είναι από Γερμανούς ηλεκτροπαραγωγούς (και αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι οι πιο παλιοί). Τα δε περί Δανίας είναι άλλη μαϊμουδιά. Οι Δανοί καίνε κάρβουνο, μείωσαν το CO2 βάζοντας αέριο, και χρησιμοποιούν τα υδροηλεκτρικά της Νορβηγίας για να στέλνουν αιολικό ρεύμα και να φερνουν υδροηλεκτρικό (με ζημία και οικονομική και ενεργειακές απώλειες).

    Σημειωτέον ότι τα υβριδικά που προωθεί η ΔΕΗ και η EDF σε Ικαρία και Κρήτη είναι κοροϊδία γιατί μιλάνε για στέρνες και όχι για υδροηλεκτρικά Νορβηγίας. Αλλά αρέσουν στους χωματουργούς που δεν έχουν τι να σκάψουν.

    Θεωρείστε οτι όπου πάνε στην Χίο αιολικά είναι σαν να πετάτε το νησί στα σκουπίδια και θα εισάγετε ρεύμα από το Τσεσμέ.

    Καλό κουράγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή